Nukina Tábor

2017. Július 10. és 15. között került megrendezésre a Nihon Újpalotai Sportegyesület balatonvilágosi edzőtábora, melyet idén is Nukina Nobuyuki Mester vezetett. Tavaly nyáron vettünk részt először a Mester balatoni táborában, idén már 11 fővel tértünk vissza és rengeteget tanultunk:
- átvettük a testhasználat alapelveit (koshi o kiru, mawatte, légzés, center), dolgoztunk a helyes testartáson, erre építetve az ütéseken és rúgásokon
- gyakoroltuk a szabad mozgás alapelveit (gravitáció, momentum, shin i tai = dead body)
- átvettük a sen-sen no sen, a sen no sen és a go no sen időzítést (karate ni sente nashi), a nagashi, az inasu és noru, az "off the line" és az "out of the line" megközelítés lényegét
- a tanuló katák mellett átvettük, a Naihanshi, a Kushanku, a Seishan és a Wanshu katákat
- rengeteg tradícionális Wado-Ryu kumitét vettünk át a Ten I, Ten Tai, Ten Gi és a kiai alavelveket felhasználva. Sok új Ippon Kumitét tanultunk, melyeket Nukina Mester felhasznált a Kihon Kumite és Kumite Kata oktatásához. Emellett az Idori és a Tanto Dori gyakorlatok egy részét is átvettük.

Nukina Mester többször is külön kiemelte, hogy a VSD Karatésai kíváló alapokkal rendelkeznek, tábor végén külön jelezte, hogy Kujbus Hanna különösen mély benyomást tett rá. A kötött formákban (Kumite, Kata) viszont van lemaradásunk, ezért a következő tanévet az egyéni és a páros formagyakorlatok gyakorlásának fogjuk szentelni.

Köszönjük Nukina és Szécsényi Attila Mestereknek, hogy ezt a nagyszerű tábort megszervezték!

P. Tamás