Sakagami Szeminárium

Karatésaink március első hétvégéjén Bukarestben jártak Kuniaki Sakagami Sensei szemináriumán.
A VSD Harcművészeti szakosztályát hárman képviselték a Nobuyuki Nukina Sensei által szervezett eseményen.

Sakagami Sensei kiemelte, hogy minden gyakorlat kihon ("fundamentals"), ami az alapelvek, -készségek fejlesztését segíti elő.
Nem attól fogsz fejlődni, ha minden edzésen ezerszer végig csinálsz minden ütést, védést. Az alkalmazások megértése és az "alapok" változatos gyakorlása ennél sokkal fontosabb. Ebben Nukina Sensei gyakorlatai és magyarázatai is rengeteget segítettek nekünk az elmúlt két évben.
Azt is kiemelte, egy magánbeszélgetésben a Mester, hogy inkább gyakorolj minden nap 20 percet, mint egy héten három órát.

Az első edzésen hétköznapi sétálásból kilépve gyakoroltuk előre kilépve a jun-, illetve a gyakuzukikat, majd hátrafelé sétából ugyanez következett. A Mester külön kiemelte, hogy a shizentai - természetes állás az alapja mindennek.
Naihanshiban átfutottunk a sonobazukin, az uraken uchin és a furi uchin.

Külön kiemelte, hogy a "use your body" kifejezés arra utal, hogy a különböző ütés-rúgás technikákba a teljes testsúlyunkat törekszünk beletenni, amit a hirtelen ráugrunk a mérlegre hasonlattal szemléltetett.

A Katákban a fordulások, vagy a Kihon Kumitékban a kitérésik (ten i, ten tai) mind egy mozdulat ( i kyu do / ichi byjosi).
Melyet a torzónk elfogatásával, elcsúsztatásával indítunk el. Sosem a lábunk lép először! A lábunk csak követi torzót!

A katákat sajátos "ohyo" értelmezés élővé, és alkalmazhatóvá teszi.

A Wado katák két kezes védései mind-mind külön értelmezendők, valamint a haisoku és musubi dachi megválasztása a korábbi állás függvénye. 
A Wado katákban a mozdulatok mindig folyamatosak (a Naihanshi kivételével), természetesen követik egymást.

A kihon része a kitérések gyakorlása is
- oldalra "yoko-e" szétbontva a védés + visszatámadás (jodan uke, gedan barai, soto-, uchi uke)
- taisabaki egy mozdulattal uraken, urazuki + jodan/chudan nagashi uke (meotode)
- az előrefelé megelőző kitérések (mae- ido) csak sen-sen-no-sen időzítéssel működhetnek, a passzív kéz elvezet a támadással egy időben (meotode)

A Kumite Gatákban a támadó fölött át kell venni az irányítást (kuzushi, zanshin), míg a Kihon Kumite a harmónikus együtt mozgásról szól.

Szakosztályvezetőnk a tábor végén sikeres Dan vizsgát tett Sakagami, Nukina és Thomas Sensei előtt!

Köszönjük a tanítást a Mestereknek!